Ev Alacaklar, Aman Dikkat !
Ev sahibi olayım derken, yüklü bir emlak vergisi borcu ile karşılaşmayın..
Ev Alacaklar, Aman Dikkat ! 29/04/2007 Gayrimenkul alım ve satımı sırasında alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 15 oranında Tapu Harcı öder. 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 63. maddesinde yapılan değişiklik sonucu harca esas olan vergi değerinin, Emlak Vergisi’nde olduğu gibi her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması benimsenerek bu konudaki sıkıntılara son verildi.
Günümüz Türkiye koşullarında tapu harcından kaçınmak için resmi senette yer alan satış bedeli gerçek satış bedelinden daha düşük gösterilmekte ve böylece daha düşük tutarda tapu harcı ödenmektedir.
Ancak tapu devir bedelinin olduğundan düşük gösterilmesi vergisel açıdan mükellefleri oldukça büyük ve kaldıramayacakları problemlerle karşı karşıya bırakmaktadır. Daha sonra yapılan tespitler neticesi cezalı harç tahsil edilmektedir.
Bildirim verme süresi
Emlak Vergisi Kanunu’na göre yazılı vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde (geçici ve daimi muafiyetten faydalanılması hali dahil) Emlâk Vergisi bildirimi verilmesi zorunludur.
Bildirimler;
a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,
b) Emlak Vergisi Kanunu’nun 33’üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde emlağın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.
Bu haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir.
Müteselsil sorumluluk esası
Bina, arsa ya da arazi alanların dikkat etmeleri gereken önemli bir husus vardır ki o da Emlak Vergisi’ndeki müteselsil sorumluluk esasıdır.
Emlak Vergisi Kanunu’nun 30. maddesine göre Emlak Vergisi’nin konusuna giren gayrimenkullerin devir ve ferağından önce vergi ilişiğinin (Emlak Vergisi’nin ödenmiş olup olmadığının) aranılmayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu hükme göre devir ve ferağı yapılan bina ve arazinin, devir ve ferağın yapıldığı yıl ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlak vergisinin ödenmesinden, devreden ve devralan için müteselsil sorumluluk esası getirilmiştir. Devralanın ödeyeceği vergiden dolayı devredene rücu hakkı saklı bulunmaktadır.
Yukarıda bahsedilen durum gibi tatsız olaylarla karşılaşılmaması için ise yapılması gereken; gayrimenkul alan kişilerin tapuda devir işlemi yapılmadan önce mutlaka ilgili gayrimenkulun Emlak Vergisi yönünden bağlı olduğu belediyeye gidip, bu gayrimenkulün emlak vergi borcu olup olmadığını araştırmasıdır.
Şubat’ta alınan gayrimenkulün bildirimi ne zaman yapılmalı?
Şubat 2006 tarihinde alınan bir gayrimenkul için, 31 Aralık 2006 tarihine kadar ilgili belediyeye bildirim yapılması gerekir.
30 Kasım 2006 tarihinde alınan bir gayrimenkul için Şubat 2007 sonuna kadar ilgili belediyeye bildirim yapılmasıdır.